NABORYInformacje o naborach, terminy i dokumenty

Odkryją smaki powiatu tarnowskiego

Dożynkom powiatowym w Ryglicach będzie towarzyszyć niecodzienna inicjatywa „Smaki mojego domu – tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego”. W ramach tego przedsięwzięcia m.in. kilka kół gospodyń wiejskich zmierzy się z wyzwaniem jak najwierniejszego odtworzenia XIX-wiecznej potrawy – zupy pejzanki. A to tylko element większej całości kulinarnych atrakcji. Impreza odbędzie się w niedzielę, 27 sierpnia w godz. 14-20.

W ramach „Smaków mojego domu” przewidziano warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania wybranych potraw, pokaz kulinarny, a także kiermasz kulinarny połączony z degustacją i prezentacją różnego rodzaju produktów i dań kulinarnych.

– Aktualnie na terenie powiatu tarnowskiego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie prowadzi badania związane z zachowaniem niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym tradycyjnych regionalnych potraw z pogranicza województw małopolskiego i podkarpackiego. W ramach realizowanego zadania chcielibyśmy zaprezentować charakterystyczne dla naszego regionu potrawy, opowiedzieć o ich historii i związanych z nimi tradycjami, a poprzez warsztaty i pokazy kulinarne nauczyć sposobu ich przyrządzania. Każdy uczestnik wydarzenia będzie miał możliwość ich degustacji – podkreślają organizatorzy z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Warto dodać, że w obliczu masowej produkcji jednorodnego i często mało wartościowego jedzenia coraz więcej osób poszukuje potraw i dań unikalnych, specyficznych dla danego obszaru. Tymczasem każde miejsce posiada dziedzictwo, które wpisane jest w jego tożsamość.

Często jest to tradycyjna kuchnia, będąca swoista wizytówką danego miejsca. Tarnowska Organizacja Turystyczna chce wyeksponować te atuty, aby kuchnia została zauważona i doceniona przez mieszkańców, turystów, miłośników dziedzictwa etc.

– Niejeden kucharz przekonał się, że przepisy znalezione w starych książkach bywają trudne do odtworzenia. Mało kto obecnie wie, ile to łut drożdży albo garniec mąki – dodają inicjatorzy projektu.

Dożynki powiatowe są doskonałą okazją, aby w łatwy sposób dotrzeć do szerokiego grona odbiorców.

– Chcemy wykorzystać przepisy odnalezione przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w działalności instytucji kultury i szkół gastronomicznych z terenu powiatu oraz przy współpracy z Powiatem Tarnowskim zadbać o ich kultywowanie m.in. w ramach prowadzonych przez powiat instytucji kultury czy placówek edukacyjnych. Przepisy zostaną wykorzystane podczas bezpłatnych warsztatów dla szkół oraz w programach popularyzujących turystykę kulinarną, np. w ramach Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE – zdradza Tarnowska Organizacja Turystyczna.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje. Edycja 2023