NABORYInformacje o naborach, terminy i dokumenty

Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej

Znamy już zwycięzców konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej”. Zgłosiło się do niego siedemnastu producentów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych powiatu tarnowskiego. Komisja, której przewodniczył wicestarosta tarnowski Mirosław Banach, wybrała najlepszych. Wręczenie nagród odbędzie się w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach.

Podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Starostwie Powiatowym w Tarnowie we wtorek, 26 lipca 2011 r. wicestarosta Mirosław Banach przedstawił wyniki konkursu Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej. – Z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy, w ub.r. nie organizowaliśmy go z powodu powodzi. W powiecie tarnowskim jest spory potencjał, nie brakuje gospodarstw agroturystycznych na wysokim standardem, mamy także bardzo ciekawe wyroby regionalne, które chcemy promować za pomocą takich właśnie przedsięwzięć – powiedział wicestarosta M. Banach.
Zdaniem Pawła Augustyna, etatowego członka Zarządu Powiatu Tarnowskiego rozwój agroturystyki oraz regionalnych produktów blokują bariery prawne. – Rolnicy nie mogą sprzedawać produktów wytwarzanych w swoich gospodarstwach. Nie wpływa to dobrze na podnoszenie poziomu ich usług – przekonuje P. Augustyn.

Wśród zwycięzców znalazły się dwa podmioty związane z naszym obszarem!

Zwycięzcy Konkursu Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011

W kategorii produkt turystyczny – AGROTURYSTYKA
I miejsce ( z prawem używania w celach reklamowych tytułu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011”)
Gospodarstwo Agroturystyczne SPA ”Odnowa” Pani Agnieszki Leszczyńskiej z Biadolin Radłowskich.

W kategorii produkt żywnościowy – DANIE REGIONALNE
I miejsce ( z prawem używania w celach reklamowych tytułu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011”)
Pan Kazimierz Łątka z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego „U KAZIKA” z Ciężkowic za „Sarninę po szlachecku”.

W kategorii produkt żywnościowy – NAPÓJ REGIONALNY
I miejsce (z prawem używania w celach reklamowych tytułu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011)
Winnicy „Zawisza” z Brzozowej Pan Mariusz Chryk za wino białe półwytrawne „Solaris 2010”

W kategorii produkt żywnościowy – PRODUKT REGIONALNY
I miejsce z prawem używania w celach reklamowych tytułu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011”)
Gospodarstwo Agroturystycznego „Wimika” Pani Jolanty i Mariusza Kramarczyk z Kowalowej za „Prołziok – nierówny placek”

oraz
Pan Paweł Czaja z Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic za „Masło Rzuchowskie”

Wyróżnienia:
W kategorii produkt żywnościowy – DANIE REGIONALNE wyróżnienie dla Pani
Barbary Zych z Gospodarstwa Agroturystycznego „Ziołowa Dolina” z Kończysk za „Botwinkę po polsku

W kategorii produkt żywnościowy – PRODUKT REGIONALNY wyróżnienie przyznano:
Gospodarstwu Agroturystycznemu Pana Stanisława i Lidii Źółkowskich z Kończysk za „Pstrąga wędzonego”

Poza konkursem Komisja postanowiła przyznać dodatkowe wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za danie regionalne pn. „Śuspaj”

ZGŁOSZENIA:
W kategorii produkt turystyczny – w podkategorii „Agroturystyka” wpłynęły następujące zgłoszenia:
– Gospodarstwo Agroturystyczne ”Odnowa” Agnieszka Leszczyńska – Biadoliny Radłowskie (gmina Radłów)
– Gospodarstwo Agroturystyczne ”Chata Pod Wałem” – Marek Kamieniecki – Lichwin (gmina Pleśna)
– Gospodarstwo Agroturystyczne „Filipówka na Podlesiu” – Aldona Mazurek, Wojciech Wantuch – Uniszowa (gmina Ryglice)
– Gospodarstwo Agroturystyczne „Chatka Włóczykija” – Adam Garncarek – Jamna (gmina Zakliczyn)

W kategorii produkt żywnościowy – podkategoria „Napój regionalny” wpłynęły zgłoszenia następujących produktów:
– Wino białe półwytrawne „Solaris 2010” oraz Wino czerwone wytrawne „Rubin 2010” z Winnicy ”Zawisza” Pana Mariusza Chryka z Brzozowej (gmina Gromnik)
– Nalewka „Cytrynówka” z Gospodarstwa Agroturystycznego „Filipówka na Podlesiu” Pani Aldony Mazurek i Pana Wojciecha Wantucha z Uniszowwej (gmina Ryglice)

W podkategorii „Danie regionalne” zgłoszone dania to:
– „Sarnina po szlachecku „ z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego „U Kazika” Pana Kazimierza Łątki z Ciężkowic
– „Placek Gaździny”- zgłoszony przez FGU ”Jadam” Adama Gancarka z Jamnej (gmina Zakliczyn)
– „Botwinka po polsku” – zgłoszona przez Panią Barbarę Zych z Gospodarstwa Agroturystycznego „Ziołowa Dolina” z Kończysk (gmina Zakliczyn)
– „Siuśpaj” zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej (gmina Tarnów)

W podkategorii „Produkt regionalny” zgłoszone zostały:
– „Pstrąg wędzony” – zgłoszony przez Gospodarstwo Agroturystycznego Pana Stanisława i Lidii Ziółkowskich z Kończysk (gmina Zakliczyn)
– „Prołziok – nierówny placek” oraz „Gomółka” z Gospodarstwa Agroturystycznego „Wimika” Pani Jolanty i Mariusza Kramarczyk z Kowalowej (gmina Ryglice)
– „Pierzga w miodzie” – zgłoszona przez Gospodarstwo Pasieczne „Rój” G&R Koziołów z Woli Rzędzińskiej (gmina Tarnów)
– „Masło Rzuchowskie” – zgłoszone przez Pana Pawła Czaję z Janowic (gmina Pleśna)
– „Twarożek wiejski dworski” – zgłoszenie przez Pana Jan Czaję z Gospodarstwa ekologicznego z Rzuchowej (gmina Pleśna)
– „Pasztet z gęsi po ciężkowicku” – zgłoszony przez Zakład Przetwórstwa Spożywczego „Jadło Galicyjskie” Kazimierz Łątka z Ciężkowic